Sjove spil du kan spille i den søde juletid

I julen, hvor ventetiden kan være lang, er det hyggeligt at spille nogle af de traditionelle julespil sammen med familie og venner.

Flere af spillene går århundreder tilbage, mens andre er af nyere dato.

Det vigtigste er, at alle kan være med, så tiden indtil gaverne skal åbnes ikke føles alt for lang. Selvom man aldersmæssigt hører til gruppen af personer, der ikke har de store problemer med ventetiden, så er der garanti for, at alle kommer til at more sig.

Hvis I ikke når alle legene juleaften, så tag dem med til de efterfølgende juledage, hvor de også sagtens kan bruges.

Photo Pixabay, by Pexels, Pixabay License

Pakkespil – En tradition med mange forskellige regler

Når vi taler om sjove julespil, kommer vi selvfølgelig ikke udenom det traditionelle pakkespil. Man ved ikke hvor pakkespillet stammer fra, men ved festmiddage spillede den romerske kejser Augustus en tidlig form for Backgammon med efterfølgende lodtrækning om gaver. Om pakkespillet har sin oprindelse her vides ikke, men det er et faktum, at spillet er meget populært. Hver deltager medbringer en indpakket gave, som man på forhånd har aftalt, skal have en fast værdi, f.eks. ca. 20 kroner. Pakkerne lægges midt på bordet, og nu skiftes man til at slå med en terning. Hver gang man slår en 6’er, må man vælge en pakke. Når alle pakkerne er taget, skal en deltager sætte et æggeur på et antal minutter, som ikke offentliggøres for de øvrige deltagere. Nu fortsætter man med at slå med terningen, og den der får en 6’er må ”stjæle” en pakke fra en anden. Når uret ringer, må man beholde de pakker, man har skrabet sammen, og de pakkes op i fællesskab. Spillet har mange afarter og forskellige regler, som du kan læse om her.

Kaste pebernødder – Sjov leg med små gevinster

Til denne leg skal I bruge et stykke pap på ca. 50 x 100 cm., et antal pebernødder og en lille gave. Med en tusch tegnes der felter på pappet. I bestemmer selv antallet af felter, men 6-8 felter plejer at passe godt. I et af felterne tegnes et julemotiv, f.eks. en julemand, og i de øvrige felter skrives tal. Nu får hver deltager udleveret 3 pebernødder og placerer sig et par meter fra pappet. Den første deltager kaster sine 3 pebernødder, en ad gangen, over på spillepladen. Tallet i den rubrik, hvor pebernødden lander, udgør antallet af point. Det samlede antal point skrives ned, og der spilles et aftalt antal runder. Hvis en af spillerne kaster en pebernød i feltet med julemotivet, udløser det straks en lille gevinst. Det kan være et stykke frugt, et bolsje eller lignende. Når alle runder er spillet til ende, får vinderen med flest point en lille gave.

Pakke ud spil – Lag på lag

Dette spil går i al sin enkelthed ud på, at man skal pakke en gave ud. Inden spillet starter, skal en ”hemmelig” gave pakkes ind i så mange stykker papir som muligt. Gerne 15-20 lag hvis det kan lade sig gøre (det er lettest med en firkantet pakke). Nu skiftes deltagerne til at slå med en terning. Når en deltager slår en 6’er, må deltageren fjerne et stykke papir på gaven. Den deltager der fjerner det sidste stykke indpakningspapir, må beholde gaven.

Læs også >> HER HAR DU DEM: Reglerne for Pakkeleg!

Photo Pixabay, by Anestiev, Pixabay License

Mus – Pas på ikke at få ondt i maven

Til dette spil skal I bruge et skakbræt. Hvis det ikke er muligt at skaffe et skakbræt, kan I alternativt tegne felter på et stykke papir. I hvert felt placeres en pebernød, hvorefter en af spillerne sendes ind i et andet rum. De øvrige spillere udpeger i fællesskab en tilfældig pebernød på skakbrættet. Denne pebernød kaldes for musen. Nu kaldes spilleren der blev sendt ud tilbage, og spillet kan begynde. Spilleren skal nu spise så mange pebernødder som muligt, uden at spise musen. Når spilleren kommer til at tagen musen, råber de øvrige deltagere Mus, så højt de kan, og spillet er slut. Når I er klar til et nyt spil, fyldes skakbrættet igen med pebernødder, og en ny deltager sendes ud.

Julequiz

En lille quiz kan også give en tiltrængt pause, og den kan f.eks. spilles mellem retterne under julemiddagen. Du kan selv forberede nogle spørgsmål, som du på forhånd ved at gæsterne har en chance for at svare på, eller du kan bruge den færdige julequiz her.

Læs også >> PAKKELEG: Gaver til pakkeleg – Max 60 Kr.

 

 

%d bloggers like this: