Trin for Trin guide til nem hjemmelavet marcipangris

En god gammel dansk tradition gør marcipangrisen til en uundgåelig del af den danske jul.

I “Jul i konditoriet” er det uundgåeligt at side misundeligt tilbage i sofaen, når den vidunderlige konditor La Glace gennemgår deres fantastiske forme til marcipangrise. Desværre er disse forme ikke for den almindelige dansker. Tilgengæld kan du med vores guide nemt selv forme en marcipantrin.

En marcipangris er en oplagt gave til mandelgaven eller som værtindegave til jul. Det behøver ikke være svært, eller kræve en helt masse udstyr at lave en flot marcipangris, bare følg vores guide her.

Trin for trin: Sådan laver du nemt en hjemmelavet marcipangris

Det skal du bruge til at lave en hjemmelavet marcipangris:

  • Marcipan
  • Smeltet chokolade
  • Skærebræt og en lille kniv

Fremgangsmåde:

  1. Del marcipanen op i 2 portioner
  2. Den ene rulles til en stor kugle, som skal væres marcipangrisens krop.
  3. Den anden portion deles op i 6: 2 øre, 2 tæer, en tryne og en hale.
  4. Form ben, hoved, ører, tryne og hale af de små portioner ligesom på ovenstående foto.
    Rul resten af marcipanen til en stor kugle, der bruges som krop.
  5. Sammensæt delene med smeltet chokolade. Pynt også huller i tryne og mellem tæerne med chokolade.

VOILA – En flot hjemmelavet marcipangris til mandelgaven eller som værtindegave.

Husk du kan købe lyserød eller andre farver marcipan her.

Traditionen med marcipangris som mandelgave

Grisen har længe været et symbol på julen i Danmark. I gamle dage var en luksus at spise det friske kød fra julegrisen. Op til julen blev der lavet masser af mad af kødet og indvoldene fra grisen, blandt andet sylte og leverpostej. I julen blev også grisens hoved sat på bordet, så man kunne sidde og plukke kød fra det. Kødet fra grisehovedet var nemlig en helt særlig delikatesse.

Det er uvist, hvornår den første marcipangris blev givet som mandelgave i Danmark. Men marcipangrisen og julegrisen som symbol har en lang historie.

»Jeg ved for eksempel, at man på konditoriet La Glace i København har lavet marcipangrise siden 1870, og det er sikkert ikke det første sted, man har brugt grisen som figur,« fortæller Anders Christensen til videnskab.dk.

Inspiration: Odense marcipan

%d bloggers like this: